BARQAROR TURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA YASHIL IQTISODIYOTNING IJTIMOIYIQTISODIY MOBILLIGI - Xidirova G.R. (University Research Base, 2025)
Bugungi kunda barqaror turizm global miqyosda muhim yo‘nalishlardan biriga aylanib, ekologik barqarorlik, ijtimoiy-iqtisodiy farovonlik va madaniy merosni saqlash tamoyillariga asoslangan holda rivojlanmoqda. Mamlakatimizda yashil iqtisodiyot konsepsiyasi asosida barqaror turizmni rivojlantirish bo‘yicha tizimli islohotlar amalga oshirilmoqda. Ushbu maqolada yashil iqtisodiyotning ijtimoiy-iqtisodiy mobilligi mamlakatimiz turizm sohasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi, uning iqtisodiy samaradorligi va ekologik barqarorlikka qo‘shadigan hissasi ilmiy asoslangan holda tahlil qilingan bo’lib, tadqiqot davomida yashil iqtisodiyotning asosiy tamoyillari, uning turizm sektori bilan o‘zaro bog‘liqligi va barqaror turizmni rivojlantirishdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Xususan, yashil infratuzilma, ekologik toza texnologiyalar, qayta tiklanadigan energiya manbalaridan foydalanish, chiqindisiz turizm modeli va ijtimoiyiqtisodiy mobillik omillari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, ekologik turizmning investitsion jozibadorligi, ish o‘rinlari yaratish, mahalliy aholi turmush darajasini oshirish va mintaqaviy rivojlanishdagi ahamiyati yoritib beriladi.