IQLIM O‘ZGARISHI SHAROITIDA BARQAROR QISHLOQ TURIZM KLASTERLARINI SHAKLLANTIRISH - Axrorova , Zarina (University Research Base, 2025)
Ushbu maqolada iqlim o‘zgarishi sharoitida qishloq turizm klasterlarini shakllantirish masalalari chuqur tahlil qilinadi. Turizm klasterlarining barqaror rivojlanishi, mahalliy iqtisodiyotda raqobatbardoshlikni oshirishi, madaniy-merosni saqlab qolishi va iqlim o‘zgarishi ta’siriga moslashuv chora-tadbirlari xorijiy tajribalar misolida ko‘rib chiqilgan. Maqolada suv va yer resurslaridan oqilona foydalanish, “yashil” infratuzilma, ekologik sertifikatsiya, “yashil marshrut”lar konsepsiyasi, hamjamiyat ishtiroki va iqtisodiy-ijtimoiy mexanizmlarni kuchaytirish bo‘yicha tavsiyalar beriladi. Xulosa qismida iqlim o‘zgarishiga qarshi barqaror qishloq turizm klasterlari yaratilishi faqat ekologik himoya bilan cheklanmasdan, keng ko‘lamli iqtisodiy, huquqiy, innovatsion va marketing islohotlarini ham talab qilishi ta’kidlanadi.