TILSHUNOSLIKDA SUN’IY INTELLEKT VA TIL MODELLARINING AHAMIYATI VA TADQIQI (O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA) - Solidjonov, Dilyorjon (University Research Base, 2024)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt (SI) va katta til modellari (KTM) ning tilshunoslikda tutgan o‘rni va ahamiyati o‘rganilgan. KTM’lar orqali tilni avtomatlashtirilgan tarzda o‘rganish va lingvistik tahlil qilish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan, shu bilan birga, ushbu modellar yaratgan matnlarning grammatik va semantik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, KTM’lar ko‘plab tillar, jumladan o‘zbek tilida hali to‘liq moslashtirilmagan bo‘lsa-da, ular tilshunoslik jarayonlarida katta yutuqlarni taqdim etmoqda. Biroq, bu modellar semantik noaniqlik va grammatik murakkablikni keltirib chiqarishi mumkin. Kelajakda sun'iy intellekt texnologiyalarining yanada mukammallashtirilishi bu sohada yangi imkoniyatlarni ochishi kutilmoqda.