LOBACHEVSKIY GEOMETRIYASINING BA'ZI MASALALARI TAHLILI - Nuritdinov, Jalolxon; Sharifjonova, Malikabonu (University Research Base, 2024)
Ushbu ish Lobachevskiy tomonidan taklif etilgan noevklidiy geometriya asosidagi masalalarni o‘rganishga bag‘ishlangan. Lobachevskiy geometriyasi an’anaviy Evklid geometriyasidan farqli ravishda, parallellik aksiomasi bilan bog‘liq tamoyillarni qayta ko‘rib chiqadi va ko‘p hollarda Euklid geometriyasidan o‘ziga xos yondashuv talab qiladi. Ushbu ishda noevklidiy geometriyaning asosiy tushunchalari, shu jumladan, to'g'ri chiziqlar, burchaklar va yassi fazolardagi parallelizm tamoyillari muhokama qilinadi. Shuningdek, Lobachevskiy geometriyasining zamonaviy fan va texnologiyadagi amaliy qo‘llanmalari, xususan, astrofizika, kosmologiya va relativistik mexanika kabi sohalarda qanday qo‘llanilayotgani tahlil qilinadi. Mazkur tahlil davomida geometrik obyektlar va ularning xossalari noevklidiy fazoda qanday o‘zgarishi va buning natijasida an’anaviy geometriya tamoyillarining kengayishi ko‘rsatib o‘tiladi. Ushbu ishning maqsadi – talabalarni Lobachevskiy geometriyasi bilan tanishtirish va ushbu noan’anaviy yondashuvning ilm-fanga qo‘shgan hissasini anglashlariga yordam berishdir.