O‘ZBEKISTONDA BARQAROR TURIZMNI RIVOJLANTIRISH ISTIQBOLLARI - Omonjon, Umarov (University Research Base, 2024)
Barqaror turizm dunyo mamlakatlari uchun tabiiy va madaniy resurslarni muhofaza qilish bilan birga iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirish vositasi sifatida tobora muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ushbu tezis mamlakatning mavjud turizm industriyasini, barqaror turizmni qo‘llab-quvvatlovchi aktivlarni va yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan muammolarni tahlil qilish orqali O‘zbekistonda barqaror turizmni rivojlantirish istiqbollarini ko‘rib chiqadi. Akademik adabiyotlar va soha hisobotlarini ko‘rib chiqish, shuningdek, O‘zbekiston dagi turizm ekspertlari bilan intervyuni o‘z ichiga olgan aralash usullardan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekistonda rivojlanayotgan barqaror turizm sektori uchun asos bo‘lishi mumkin bo‘lgan muhim madaniy va tabiiy diqqatga sazovor joylar mavjud. Biroq, infratuzilmani yaxshilash, turizmni boshqarish salohiyatini rivojlantirish va investitsiyalarni ko‘paytirish kabi bir qator to‘siqlarni hal qilish kerak. Jamoatchilik va ekoturizmga strategik e’tibor qaratgan O‘zbekiston turizmning barqaror rivojlanishi uchun o‘zining boy merosi va landshaftlaridan foydalanish uchun kuchli salohiyatga ega. Ushbu tezisda xorijiy mamlakatlarda barqaror turizm bilan bog'liq turli vazifalar va yutuqlar o'rganilib, muvaffaqiyatli tashabbuslar va davom etayotgan muammolar ham yoritilib o‘tilgan.