PIPERIDIN XOSILALARI ASOSIDA METALL KOMPLEKS BIRIKMA SINTEZI. KOMPLEKS BIRIKMANING FIZIK-KIMYOVIY TAHLILI - Maksumova, Oyto’ra; Mamatkulova, Sadoqat (University Research Base, 2024)
Yurtimizda oxirgi yillarda amalga oshirilayotgan keng chora- tadbirlar natijasida kimyo va farmasevtika sanoati korxonalarini modernizasiya qilish, raqobatbardosh mahsulotlar turlarini kengaytirish, homashyolarning yangi zahiralarini yaratish, ular asosida import o‘rnini bosuvchi mahsulotlar ishlab chiqarish texnologiyalarini rivojlantirish borasida muayyan ilmiy va amaliy natijalarga erishilmoqda. Ikki valentli metal organik birikmalar asosida biologik faol bo’lgan moddalar ishlab chiqarish asosida ilmiy izlanishlar olib borilmoqda. Piperidin inson miya faoliyatiga kuchli ta’sir qiluvchi modda bo’lib formosevtikada dorivor vositalar sifatida piperidinning kompleks birikmalari keng qo’llanilib kelmoqda.