UYQUSIZLIK KASSALLIGINI DAVOLASHDA QO‘LLANILADIGAN DORIVOR O‘SIMLIKLARNING KIMYOVIY TARKIBI - Jalilova, Sevara; Razzakov, Nabijon (University Research Base, 2024)
Uyqusizlik, asab tizimining turli omillarga javoban buzilishi natijasida yuzaga keladigan holat bo'lib, ruhiy va jismoniy salomatlikni sezilarli darajada yomonlashtiradi. Maqolada stress, gormonal o'zgarishlar, noto'g'ri uyqu gigiyenasi, sog'liq bilan bog'liq kasalliklar va dori vositalarining ta'siri uyqusizlikka olib keluvchi asosiy omillar sifatida keltirilgan. Shuningdek, xalq tabobati va fitoterapiya orqali uyqusizlikni bartaraf etish uchun tabiiy vositalar, ularning kimyoviy tarkibi va ta'sir mexanizmlari tahlil qilingan.