ҚАҲРАМОН ҲАРАКТЕРИНИ ОЧИШДАГИ ЭКСТРАЛИНГВИСТИК ВОСИТАЛАР ВА ТАРЖИМА - Мадумаров Муҳаммадодил (University Research Base, 2024)
Экстралингвистик воситалар ва таржима кўрсаткичлари, қаҳрамон ҳарактерининг таърифида сўзларни таржима қилишда муҳим амалга оширилади. Қаҳрамонларни очишда қўлланадиган экстралингвистик воситаларни ва таржима учун асосий амалларни муҳокама қилиш мақсад қилинган. Бу амалга оширилиши қаҳрамонларнинг сўзлари ва тартиботлари, уларнинг маноси ва тўғри англамаслиги ҳамда англий тилда бошқа марказий муҳимликдаги маъноларни беришга асосланади. Экстралингвистик воситалар, масалан, тарихий кентлар, тарихий романлар ва тарихий ўқитишлар, ўқув китоблари ва ўқув мақолалари, ҳикоялар, кино ва сериаллар, мусика ва суратлар, таржима учун асосий материаллар сифатида қўлланилади. Бундан ташқари, таржима қилинадиган мазмунларни таърифлашда қаҳрамонларнинг маноси ва шахсийликлари, уларнинг ўзаро ўзгариши, маънавий таъсири, сирли хусусиятлари, айрим барча кўринишлари ва таржимадаги маноси кўрсатилган.