TURIZMNI BOSHQARISHDA DAVLATNING ROLI - Shohruzbek Ruziyev Ravshanbek o‘g‘li (University Research Base, 2024)
Turizm sohasi har bir mamlakat uchun katta iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy-madaniy ahamiyatga ega bo‘lib, buning natijasida turizmni boshqarish davlat organlarini shakllantirish ancha murakkab jarayondir. Hukumat, ayniqsa rivojlangan mamlakatlarda turizmni rivojlantirishda ko'pincha qo'llab-quvvatlovchi va asosan yordamchi rol o'ynagan. Masalan, Buyuk Britaniyada, masalan, 1969 yilda hukumat o'zining Turizmni rivojlantirish to'g'risidagi qonuni orqali nafaqat yangi mehmonxonalar qurilishini moliyalashtirish orqali sanoatni qo'llab-quvvatladi, balki Uels, Angliya va Shotlandiyada turli milliy turistik kengashlar va turistik tashkilotlarni tashkil etdi. Ko'pgina rivojlangan mamlakatlarda hukumat "yashirin" rolni o'z zimmasiga olishga intiladi, ya'ni u infratuzilmani ta'minlaydi va turizm rivojlanishini yo'naltirish va rag'batlantirish uchun kerak bo'lganda aralashadi. Biroq, rivojlanayotgan mamlakatlarda hukumatlar ancha faolroq va qo'llab-quvvatlovchi interventsion rol o'ynashi kerak edi.