UMUMIY O‘RTA TA‘LIM MAKTABLARIDA IQTIDORLI BOLALAR IJODIY FAOLIYATINI RIVOJLANTIRISHNING HAMKORLIK MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH - Shamsiddinova Sadoqatxon (University Research Base, 2024)
Ushbu maqolada umumiy o‘rta ta’lim maktablarida iqtidorli bolalar o‘rtasida ijodiy faoliyatni rivojlantirish bo‘yicha hamkorlik mexanizmini takomillashtirish zarurati ko‘rib chiqiladi. Standartlashtirilgan test sinovlari va akademik yutuqlarga e’tibor qaratilayotgan bir paytda, ko‘plab iqtidorli talabalar o‘zlarining ijodiy salohiyatlarini to‘liq ro‘yobga chiqarishda qiyinchiliklarga duch kelishmoqda. Mavjud ta’lim manzarasini tahlil qilish orqali cheklangan resurslar, o‘qituvchilar malakasini oshirishdagi kamchiliklar va esdalik o‘rganishga ortiqcha e’tibor qaratilishi kabi asosiy muammolar aniqlanadi. Biroq, maqsadli strategiyalarni, jumladan, erta aniqlash, tabaqalashtirilgan o‘qitish, boyitish dasturlari va o‘qituvchilarni tayyorlash tashabbuslarini amalga oshirish orqali transformativ o‘zgarishlar uchun imkoniyatlar paydo bo‘ladi. Moslashuvchan o‘quv rejalari, loyihaga asoslangan ta’lim yondashuvlari va tashqi manbalar bilan hamkorlik ta’lim tajribasini yanada boyitadi, tanqidiy fikrlash, muammolarni hal qilish ko‘nikmalarini va iqtidorli o‘quvchilar o‘rtasida hamkorlikni rivojlantiradi. O‘qituvchilar, ma’murlar, siyosatchilar va keng jamoatchilik o‘rtasidagi hamkorlik to‘siqlarni bartaraf etish va ijodkorlik va innovatsiya madaniyatini oshirishda muhim ahamiyatga ega. Pirovardida, iqtidorli bolalarning ijodiy rivojlanishiga sarmoya kiritish nafaqat kelajak yetakchilari va mutafakkirlarini yetishtiribgina qolmay, balki xilma-xillik, zukkolik va umrboqiy bilim olishni qadrlaydigan jamiyatni ham tarbiyalaydi.