JISMONIY TARBIYA G‘OYALARI IFODASIDA TOPISHMOQLARNING PEDAGOGIK FUNKSIYASI - Ergashev, Shahboz (University Research Base, 2026)
Maqolada o‘zbek xalq og‘zaki ijodining qadimiy janrlaridan biri bo‘lgan topishmoqlarning jismoniy tarbiya g‘oyalarini ifodalashdagi o‘rni va pedagogik funksiyalari tahlil qilinadi. Topishmoqlarda inson tanasi, sog‘liq, ozodalik, jismoniy sifatlar (kuch, chaqqonlik, chidamlilik, tezkorlik) va sog‘lom turmush tarziga oid g‘oyalarning badiiy ifodalanishi xalq pedagogikasi nuqtai nazaridan yoritiladi. Topishmoqlarning bilish, rivojlantiruvchi, tarbiyaviy, rag‘batlantiruvchi, tashxis va kommunikativ funksiyalari asoslanadi hamda ulardan maktabgacha ta’lim tashkilotlari va umumiy o‘rta ta’lim maktablarida jismoniy tarbiya jarayoniga tatbiq etish metodikasi yuzasidan tavsiyalar beriladi.