ESHITISHIDA NUQSONI BOR BOLALARGA INGLIZ TILI “VOCABULARY”SINI O‘RGATISH - Shaymardanov, Abror; Maxmudova, Nodira (University Research Base, 2025)
Eshitish imkoniyati cheklangan bolalar til o‘rganishda asosan eshitish kanali orqali axborot olishda qiyinchiliklarga duch keladilar, shuning uchun an’anaviy o‘qitish usullari ularning ehtiyojlariga mos kelmaydi. Tadqiqotda ingliz tili o‘rganish jarayonida ko‘rish (vizual), teginish (kinestetik), imo-ishora va harakatlarga asoslangan metodlar birgalikda ishlatilishining samaradorligi o‘rganiladi. Tadqiqotda multimodal yondashuvlarning bolalarning til o‘rganish jarayoniga qo‘shadigan ahamiyati alohida ta’kidlanadi. Inglizcha so‘zlar vizual materiallar, rasm, animatsiyalar, fleshkartalar orqali taqdim etilishi, shuningdek, taktil va kinestetik metodlar yordamida bolalarning psixomotor faoliyatlarini rivojlantirish, imo-ishora tili orqali so‘zlarni tushuntirish va muloqot qilishga o‘rgatish usullari samarali deb topildi. Shuningdek, interaktiv texnologiyalar va mobil ilovalar yordamida o‘quvchilarga o‘zlashtirilgan materialni mustahkamlash va mustaqil o‘rganish imkoniyatlarini yaratishning ahamiyati muhokama qilinadi.Sinov darslari davomida multimodal yondashuvlar yordamida inglizcha so‘zlarni o‘rganish darajasi sezilarli darajada oshganligi aniqlangan. O‘quvchilarning 70-80% gacha muvaffaqiyatga erishganligi, yangi so‘zlarni faqat yodlash orqali emas, balki kontekstda qo‘llash va real muloqotda ishlatish orqali o‘zlashtirishga erishganliklari kuzatilgan.