O‘ZBEKISTONDA INKLYUZIV TA’LIMNING RIVOJLANISHI VA ISTIQBOLLARI - Eraliyeva, Zamira; G‘ulamova, Durdona (University Research Base, 2025)
Maqolada inklyuziv ta’limning O‘zbekistondagi rivojlanishi, inklyuziv ta’limning huquqiy-me’yoriy asoslari, ushbu sohada maktab va mnaktabgacha ta’lim tashkilotlarida olib borilayotgan islohotlar va injklyuziv ta’limning O‘zbekistonda rivojlanishi va istiqbollari xususida so‘z yuritiladi. Maqolaning kirish qismida inkyuziv ta’limga oid prezident qarorlari, farmonlari keltirilib, ushbu qarorlarning ijrosi va olib borilayotgan ishlar haqida fikr bildirilgan. Adabiyotlar tahlili qismida esa koplab adiblarimizning maqolalari, hamda inklyuzi ta’lim haqidagi asarlari qiyoslangan. Metadalogiya qismida empirik tahlil hamda suhbat usullari haqida ma’lumot berilib, bubusullar orqali inklyuziv ta’limni samaradorligini oshirishda foydalanilgan va natijalar qismida Qo‘qon shahridagi 5-sonli maktab-internatida olib borilgan mashg‘ulotlar jarayonida erishilgan samaradorlik natijalari ko‘rsatib berilgan. Muhokama qismida inklyuziv ta’limni joriy qilishda qaysi ustuvor yo‘nalishlardan foydalanish to‘g‘risida fikrlar o‘rganilib, qiyoslangan.