BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA YOZMA NUTQNI RIVOJLANTIRISHNING PRAGMATIK USULLARI - Parpiyev , Odil (University Research Base, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining yozma nutqini shakllantirish va rivojlantirishda pragmatik yondashuvning ahamiyati yoritilib, o‘quvchilarning yozma nutqini rivojlantirishga xizmat qiladigan samarali usullarni aniqlash, ularni amaliyotda sinab ko‘rish va o‘quv jarayoniga tatbiq etishasosida umumiy fikrlar keltirilgan. Tadqiqotda pragmatik yondashuv asosida tuzilgan topshiriqlar orqali o‘quvchilarning fikrini izchil bayon qilish, grammatik me’yorlarga amal qilish, matn tuzish kabi ko‘nikmalari shakllanib borishi tadqiqot metodlari asosida isbotlangan. Amaliy tajriba natijalari o‘quvchilarning yozma nutqi bosqichma-bosqich rivojlanishini, ularning ijodiy fikrlashi faollashganini ko‘rsatgan. Maqolada pragmatik yondashuv asosida mashqlarni takomillashtirish, AKT resurslari va interfaol metodlardan foydalanish samaradorligi tajriba-sinov asosida o‘rganilgan va ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. O‘quvchilarda grammatik to‘g‘rilik, so‘z boyligi va mustaqil fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirish bo‘yicha yangi metodik еchimlar taqdim etilgan.