7-SINF O‘QUVCHILARIDA TINGLAB TUSHUNISHGA OID INTERAKTIV AMALIY TOPSHIRIQLAR - Mavlonova, Klaraxon; Sobirxonova, Ziyoda (University Research Base, 2025)
Ushbu maqolada 7-sinf o‘quvchilarida tinglab tushunish kompetensiyasini rivojlantirishda interaktiv topshiriqlarning metodik va amaliy asoslari oʻrganilgan. Maqolada Toshkent shahridagi ikki oylik tajriba asosida “Emo-topshiriq”, “Audio-kvest” va “Yo‘l ta’rifi krokisi” kabi interaktiv topshiriqlarni tizimli qo‘llash orqali ularning eshitgan matnni tahlil qilish, sabab-oqibat aloqalarini aniqlash va fikr bildirish ko‘nikmalariga ijobiy ta’siri yoritilgan. Maqolada tinglab tushunish tabiiy til kompetensiyasi sifatida qaralib, Dewey va Vygotsky kabi olimlarning konstruktivistik yondashuvlari, shuningdek, Blum taksonomiyasi asosida oddiy topshiriqlar va interaktif topshiriqlar oʻzaro farqlangan. Interaktiv topshiriqlarning oddiy topshiriqlardan farqli o‘laroq, o‘quvchilarni faol fikrlashga, muloqotga va qaror qabul qilishga yo‘naltiruvchi metodik vosita ekani ilmiy asoslangan. Shuningdek, maqolada multimodal audiomateriallar, mantiqiy matnlar va yo‘riqnomalar orqali o‘quvchilarning kognitiv faoliyatini rag‘batlantirishga doir tavsiyalar ham berilgan.