XALQ RIVOYATLARIDA AMIRIY: TARIXIY SHAXS VA BADIIY OBRAZ KESISHMASIDA - Payg‘amova, Shirin (University Research Base, 2025)
Ushbu maqolada Umarxon Amiriy shaxsiyatiga oid xalq rivoyatlari badiiy-folkloriy manba sifatida o‘rganilgan. Rivoyatlarda Amiriy shaxsining xalqparvarligi, ijodiyati, adolatparvarligi, iymon-e’tiqodi, hatto oddiy insonlarga munosabati kabi qirralar ko‘rsatiladi. Ayniqsa, uning rafiqasi Nodirabegim bilan bog‘liq sahnalarda o‘zbek oilaviy munosabatlari, madaniyat va badiiy estetik did yuksakligining namunasi sifatida rivoyatlar namoyon bo‘ladi. Maqolada tarixiylik, xalq xotirasi va badiiy obraz uyg‘unligi asosida Amiriy siymosi tahlil qilinadi.