ABDURAUF FITRATNING “ABULFAYZXON” DRAMASI XUSUSIDA - Hakimov, Munisjon (University Research Base, 2025)
Maqolada Abdurauf Fitratning “Abulfayzxon” nomli besh pardali fojiasi asosida o‘zbek dramaturgiyasidagi siyosiy, ijtimoiy va axloqiy masalalar chuqur yoritiladi. Asarda Buxoro xonligining еmirilish sabablari, xalq va hokimiyat o‘rtasidagi ziddiyatlar, adolat, sadoqat, fitna va xiyonat kabi tushunchalar dramatik sahnalar orqali ochib beriladi. Fitrat personajlar tili orqali o‘z davrining muhim ijtimoiy-falsafiy muammolarini ko‘taradi. Asarda “xon” obrazi mutlaqo salbiy emas, balki hayotiy va fojiaviy qiyofada tasvirlanadi. Fojianing chuqur ijtimoiy ildizlari tarixiylik va milliy ong asosida tahlil qilinadi.