VASLIY IJODINING XX ASR BOSHLARI SHARQIY TURKISTONDAGI O‘RNI VA AHAMIYATI - Karimova , Shaxloxon (University Research Base, 2025)
Ushbu maqolada XX asr boshlarida Sharqiy Turkistonda yashab ijod etgan o‘zbek shoiri Vasliy she’riyati haqida o‘zbek kitobxonlariga ilk marotaba ma’lumot beriladi. Muqimiy kabi ma’rifatparvar shoirlar ijodi ta’sirida yozgan she’rlari tahlil qilinadi. Shoir she’rlarining aksariyati Furqat, Muqimiy, Xislat, Zavqiy kabi shoirlarning millatparvarlik va ma’rifatparvarlik g‘oyalari bilan sug‘orilgan lirik asarlari bilan hamohang. “Shinjong o‘zbek shoirlari” to‘plamidagi lirik she’rlar tasnifi shundan dalolat beradiki, Vasliy o‘zbek mumtoz she’riyatida shoirlarga yo‘ldosh bo‘lib kelgan mavzularni qalamga olgan, badiiy uslub jihatdan ijodiy ergashgan. Bu kabi shoirlar ijodi bilan tanishish o‘sha davr Sharqiy Turkistondagi uyg‘ur va o‘zbek shoirlarining ijodiy hamkorligi, mumtoz an’analarga munosabati qay darajada bo‘lganidan dalolat beradi