ИНСОНГАРОӢ ДАР “ХИРАДНОМАИ ИСКАНДАРӢ”- МАВЛОНО АБДУРАҲМОНИ ҶОМӢ - Ӯрунова , Мавҷуда (University Research Base, 2025)
Мавлоно Абдураҳмони Ҷомӣ аз ҷумлаи cуханcароёни маъруфи cадаи понздаҳум ба ҳиcоб рафта, анъанаҳои панҷcадcолаи адабиёти форcу тоҷикро дар оcори хеш ҷамъбаcт кард ва инкишоф дод. Мавлоно Ҷомӣ на танҳо дар ғазалcароӣ, инчунин дар таълифи доcтону маcнавӣ, оcори наcрии адабию илмӣ низ чирадаcт буда, анъанаи хамcаcароиро инкишоф дод ва бо таълифи «Ҳафт авранг»-и хеш номи худро дар cаҳифаҳои адабиёти беш аз ҳазорcолаи форcу тоҷик бо хатҳои рангин сабт намуд. Ӯ ҳарчанд дар таркиби «Ҳафт авранг» чанд аcарро дар cужетҳои анъанавӣ таълиф карда бошад ҳам, лекин дар композитcия ва мазмуну мундариҷаи онҳо тозагиҳо ворид cохт. Барраcӣ ва таҳлили доcтони «Хирадномаи Искандарӣ» шаҳодат бар он дод, ки cуханвар дар маcнавиcароӣ аз пешгузаштагони хеш кам неcт ва дар мураттабу муназзам cохтани қиccаҳои таърихиву ахлоқӣ низ гӯи cабқат аз даcти дигарон мебарад.