IRONIYA VA UNING LINGVISTIK TABIATI - E.Ibragimova (University Research Base, 2025)
Maqolada ironiyaning nazariyaiy jihatlarini o‘rganib chiqishdan asosiy maqsad, ularning xronologik tartibda o‘rganilishi emas, balki zamonaviy lingvistik va kognitiv ironiya nazariyalarida qo‘llaniladigan asosiy g‘oyalarni aniqlashdan iborat ekanligi, Turli lingvistik nazariyalar rivojlanishining eng muhim natijasi uning kognitiv murakkabligini e’tirof etish ekanligi, shuningdek, ironiya so‘zining semantik strukturasini leksikografik tavsiflarda qiyinlashtirishda ko‘ramiz, uzoq tarixga ega bo‘lsa-da, ironiya tushunchasining chegaralari hali ham munozaralar mavzusi bo‘lib qolayotganligi, verbal ironiyaga ritorik trop sifatida, nutqni bezatish vositasi sifatida qarashning qadimgi an’anasi saqlanib qolganligi, u faqat bir estetik uslub emas, balki semiotik, pragmatik, madaniy va ijtimoiy mexanizm sifatida ham tadqiq etilishi, turli tilshunos maktablar va yo‘nalishlar ironiyaning nutqdagi funksiyalarini har tomonlama tahlil qilishga harakat qilganliklari. Bu jarayon ironiyaning ko‘p qatlamli va ko‘p ma’noli tabiati, hamda uning faqat lugaviy emas, balki kontekstual va diskursiv jarayon sifatida namoyon bo‘lish yoritildi.