4- SINF O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA PIRLS XALQARO BAHOLASH DASTURLARIDAN FOYDALANISH - Jumanova Shahnoza Ikromjonovna; Xodjayeva Muazzamxon (University Research Base, 2024)
PIRLS xalqaro baholash dasturlaridan foydalanish taʼlim sohasida keng qoʻllaniladigan baholash vositasi boʻlib, oʻquvchilarning oʻqishni tushunish koʻnikmalarini baholashga qaratilgan. Maqolada o‘qish savodxonligi darsligida berilgan Meri Joslinning “Marvarid” hikoyasi asosida PIRLS baholash dasturidan foydalanish muhokama qilindi va ularning o‘quvchilarning o‘qish malakasini baholashdagi ahamiyati ta’kidlanadi. Unda ushbu baholashlar o‘qituvchilarga o‘quvchilarning o‘qishni tushunishdagi kuchli va zaif tomonlarini aniqlashda qanday yordam berishi va ularga ta’lim strategiyalarini mos ravishda moslashtirishga imkon berishi ta’kidlanadi. Metodologiya bo‘limida tegishli test materiallarini tanlash va standartlashtirilgan test protseduralarini amalga oshirishni o‘z ichiga olgan baholashlarni o‘tkazish jarayoni ko‘rsatilgan.