TURLI TIZIMGA XOS TILLARDA YUZAGA KELUVCHI QARAMA-QARSHILIK IFODALOVCHI STILISTIK FIGURALAR TADQIQIGA TARIXIY YONDASHUV - Mamaziyayev, Oblaberdi; Axmadjonov, Avazbek (University Research Base, 2024)
Ushbu maqolada antitezaning kelib chiqishi va uning ritorikadagi ahamiyati tahlil qilinadi. Antitezaning qadimgi yunon va rim ritorikasidagi ildizlari, klassik adabiyotdagi namunalari va zamonaviy davrdagi qo‘llanishi ko‘rib chiqiladi. Maqola, shuningdek, antitezaning lingvistik va ritorik jihatlarini, turli madaniy kontekstlarda qanday qo‘llanilishini va uning muloqotdagi samaradorligini o‘rganadi. Antitezaning muloqotda qanday qilib aniqlik va ta'sirchanlikni oshirishga yordam berishi hamda esda qolarli bayonotlar yaratishi tahlil qilinadi. Shu bilan birga, antitezaning adabiyot va nutqda qanday kuchli vosita ekanligi va uning insoniy tajribalarni chuqurroq anglashga qanday hissa qo‘shishi ko‘rsatiladi.