TALIM TIZIMINI TEXNOLOGIYALASHTIRISHNING USTUVOR YONALISHLARI - N.Xudoyberganov (University Research Base, 2024)
XX asrning 60-yillarning boshlarida talimni dasturlash asosida talim jarayonini tashkil etish “texnologiya” tushunchasining mohiyatini ochib beruvchi omil sifatida ko`rila boshlandi. Dasturiy talim bolalarga muayyan bilimlarning alohida qism holida emas, balki izchil, yaxlit tarzda berilishini nazarda tutadi. Talim jarayonini yaxlit, maqbul dasturga muvofiq tashkil etish taklifi ilk bora AQSH da faoliyat yurita boshlagan. “Dasturiy talim va o`rgatuvchi mashinalar bo`yicha birlashgan Qo`mita” tomonidan ilgari surilgan. Dasturiy talim o`zida talim maqsadlari, ularni o`zgartirish va baholashning mos ravishdagi mezonlari hamda talim muhitining aniq tavsifini qamrab oladi. Bu esa o`zgartirish majmuasini to`laligicha qayta tashkil etish tushunchasi mazmuniga mos keladi.