BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA O‘QUVCHILARNI MANTIQIY FIKRLASHINI OSHIRISHDA BOSHQOTIRMALARNING O`RNI - Toshmatova, Urmonoy; Sobirova, Feruzaxon (University Research Base, 2024)
Boshlang‘ich ta’lim jarayoni bolaning mantiqiy fikrlash salohiyati, aqliy rivojlanishi, dunyoqarashi, kommunikativ savodxonligi va o‘z-o‘zini anglash salohiyatini shakllantirishga, jismonan sog‘lom bo‘lishga, moddiy borliq go‘zalliklarini his eta olishga, go‘zallik va nafosatdan zavqlana olish, milliy urfodatlarni o‘ziga singdirish va ardoqlash, ularga rioya qilishga o‘rgatadi[1]. Eng avvalo, matematik bilimlarni bolalar aniq tushunish uchun moslashtirilgan narsalarni o‘zaro bog‘liqlikda, biridan ikkinchisini hosil qilish tartibida keltirib chiqaradilar[2]. Narsalar va atrofdagi haqiqatning mavjudligini bilib borish bilan biz narsalarni qismlarga ajratish va bir qancha elementlardan bir butun narsalarni tuzushni tushuntira boramiz. Butun bir narsalarni qismlarga ajratib fikrlashni tahlil deb ataymiz. Predmet va hodisalarni o‘zaro bog‘lab o‘rganishni esa sintez deb ataymiz. Bu ikki fikrlash operatsiyasi o‘zaro bir-biri bilan bog‘liqdir.