BOSHLANG’ICH SINFLARDA SINFDAN TASHQARI DARSLARNI TASHKIL ETISHDA MANTIQIY TOPSHIRIQLAR USTIDA ISHLASHING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - R.M.Tolipov; D.A.Muhtorova (University Research Base, 2024)
Sinfdan tashqari mashgulotlar o`tkazilish shakliga ko`ra darslaridan farq qiladi va ko`pincha qiziqarlilik xarakteriga ega bo`ladi. Ogzaki hisob ko`pincha sinfdagi hamma o`quvchilarning «yana, yana» degan istaklari bilan o`tkaziladi. o`quvchilarning talabiga ko`ra, darsda boshlangan ishlarning davomini darsdan tashqari vaqtga ko`chirish mumkin. o`quvchilar bilan o`tkaziladigan sinfdan tashqari mashgulotlarni oldin ularning talabiga ko`ra, so`ngra yechiladigan misol, masalalar, o`yin va qiziqishni orttirishga qarab oyida ikki marta sistemali o`tkazib turish mumkin. Chunki dasturni bajarishda bunday qiziqarli masalalarni yechish, o`yinlarni tashkil qilish, topishmoqlar topish, tez hisoblash mashgulotlarini darsda ko`proq o`tkazishga imkoniyat yo`q. Tajribalar bizni shu narsaga ishontiradiki, o`quvchilar qiziqarli matematika soatlarida odatdagi darslarga qaraganda kamroq charchaydilar va ko`tarinki ruhda ishlaydilar.