KICHIK TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINING JAMI ISHLAB CHIQARILGAN SANOAT MAHSULOTLARI (XIZMATLARI)DAGI ULUSHI - Nasirov, Oybek (University Research Base, 2024)
Ushbu tadqiqot kichik tadbirkorlik subyektlarining O‘zbekiston Respublikasi iqtisodiyotida sanoat mahsulotlari (xizmatlari)dagi ulushini o‘rganishga bag‘ishlangan. Kichik tadbirkorlik subyektlari, o‘zining dinamikasi va moslashuvchanligi bilan, mamlakat iqtisodiyoti uchun muhim rol o‘ynaydi, yangi ish o‘rinlarini yaratadi va innovatsion yechimlarni taqdim etadi. Tadqiqot davomida kichik tadbirkorlikning ta'rifi, uning iqtisodiy ahamiyati, sanoat mahsulotlari va xizmatlaridagi ulushi, shuningdek, ularni rivojlantirish yo‘llari batafsil tahlil qilinadi. Statistik ma'lumotlarga ko‘ra, kichik tadbirkorlik subyektlari 2022 yilga kelib O‘zbekiston sanoat mahsulotlari ishlab chiqarishining 20% dan ortig‘ini tashkil etdi, bu esa mamlakatning iqtisodiy o‘sishida ahamiyatli omil hisoblanadi. Kichik tadbirkorlikni rivojlantirish, innovatsiyalarni rag‘batlantirish va mahalliy resurslardan samarali foydalanish orqali yanada ko‘proq imkoniyatlar yaratish lozim. Ushbu tadqiqot kichik tadbirkorlik subyektlarining iqtisodiyotdagi rolini, ularning faoliyatini qo‘llab-quvvatlash zaruratini va sanoat mahsulotlari va xizmatlaridagi ulushini oshirish uchun taklif etiladigan strategiyalarni ochib beradi. Natijalar iqtisodiy siyosatni ishlab chiqishda va kichik tadbirkorlikni rivojlantirishga qaratilgan dasturlarni amalga oshirishda muhim ahamiyatga ega.