BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA BAHOLASH JARAYONINING AFZALLIKLARI VA TA’LIM SAMARADORLIGINI OSHIRUVCHI, ADABIY-NUTQIY KOMPETENSIYALARNI SHAKLLANTIRUVCHI VOSITA SIFATIDA - O‘smanova, Diloromxon (University Research Base, 2024)
Yosh avlodni mustaqil fikrlay oladigan, yangilik yarata oladigan qilib tarbiyalash har qanday davrning talabi bo‘lib kelgan va davr talabi bo‘lib qolada. Shundan kelib chiqqan holda O‘zbekistondagi amalga oshirilayotgan ta’lim to‘g‘risidagi barcha qonun va qoidalar kelajak avlodni mustaqil fikrlaydigan va yangilik yarata oladigan qilib tarbiyalashga qaratilmoqda. O‘qish fani misolida olsak, fanga oid “adabiy-nutqiy kompetensiyalar (tinglab tushunish, fikrni og‘zaki bayon qilish, o‘qish, fikrni yozma bayon qilish)” kabilar nafaqat pedagog uchun belgilangan va shakllantiriladigan tushuncha, balki muhim reja va maqsadlar yo‘nalishi hisoblanadi. Maqolada yosh avlodni tarbiyalashda boshlang‘ich ta’lim fanlari o‘qituvchisi hamda ta’lim va jarayon qanday bo‘lishi kerakligi, bilimlar poydevori boshlang‘ich ta’lim ekanligi, o‘quvchilarning bilimini to‘g‘ri aniqlash va baholash, ularning adabiy-nutqiy kompetensiyalarini shakillantirish juda muhim ekanligi, xalqaro tadqiqotlarga tayyorlab borish ishlarini boshlang‘ich ta’limdan boshlash zarurligi, hamda allomalarimizning muhim asarlari avlodlarga qay darajada kerak qo‘llanma ekanligi mazkur maqolada yoritilgan.