MAKTABGACHA YOSHDAGI OGIR NUTQ BUZILISHIGA EGA DIZARTRIK BOLALARNING MUAMMOLARI VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Yuldashev, Sodirjon (University Research Base, 2024)
Hozirgi vaqtda O’zbekistonda aqliy zaiflikning o'rtacha va og'ir shakllari bo'lgan bolalarga yordam berish muammosiga qiziqish sezilarli darajada oshdi. Ular bilan ishlashning yangi tashkiliy shakllari ishlab chiqilib, ularning jamiyatga integratsiyalashuv imkoniyatlari aniqlanmoqda. Buni Rivojlanishda nuqsoni bo'lgan bolalar uchun maxsus (tuzatish) ta'lim muassasasi to'g'risidagi namunaviy nizom va Ta'lim vazirligining ko'rsatma xatilari tasdiqlaydi. Mazkur qoidaga ko‘ra, butun respublika bo‘ylab maxsus ta’lim muassasalarida ushbu toifadagi bolalar uchun sinflar ochilgan bo‘lib, bu maxsus pedagogika sohasida faoliyat yuritayotgan olimlar va amaliyotchilarga korreksiya-ta’lim-tarbiya berish vazifasini qo‘yadi.Inklyuziv ta’limdagi islohatlarda belgilangan xalqaro tajribani o’rganish maqsadida Rossiya bilan xamkorlikda "Aqliy kasalliklarni davolash diagnostikasi modellari" yo'riqnomasini tasdiqlash to'g'risidagi buyrug'iga binoan. va xulq-atvor buzilishlari") - intellektual nuqsonlar kontingentining og'irligi bo'yicha murakkab va juda heterojen. VIII-toifa maktablarida ushbu toifadagi o'quvchilarni tayyorlashda asosiy vazifalar quyidagilardan iborat: ularning mumkin bo'lgan ijtimoiylashuvi yo'llarini topish, ijtimoiy adekvat xulq-atvor normalarini singdirish, o'z-o'ziga xizmat ko'rsatish ko'nikmalarini rivojlantirish va ularni mehnatning elementar shakllariga ko'niktirish.