MAMLAKAT VALYUTA AYIRBOSHLASH KURSI REJIMLARI: O‘ZBEKISTONDAGI AMALIYOT - Gofurov Xurshid Maqsudovich (University Research Base, 2024)
Ushbu tezis O‘zbekiston mustaqillikka erishganidan beri valyuta ayirboshlash kursi rejimlarining dinamikasini o‘rganib, valyuta siyosati yo‘nalishlarining o‘zgarishi bilan tavsiflangan alohida davrlarga e'tiborni qaratadi. Nazariy jihatdan valyuta kursi rejimlarining uchta asosiy toifasini ajratib ko‘rsatish mumkin: qat'iy belgilangan, oraliq almashuv va suzuvchi valyuta ayirboshlash kursi rejimlari. Mustaqillikning dastlabki yillaridan 2000-yillarning boshigacha O‘zbekistonda valyuta kurslari rejimlarida ikki marta o‘zgarishlar ro‘y bergan, keyinchalik 2000 – yillar avvalidagi valyuta liberalizatsiyasi rejim tanloviga minimal ta’sir ko‘rsatdi. Biroq, 2008 yilgi jahon moliyaviy inqirozi mamlakatamiz uchun muhim burilish nuqtasi bo‘ldi va 2017-yilgacha bo‘lgan “o‘ziga xos” rejim davriga olib keldi. 2017-yil sentabr oyidan boshlab O‘zbekiston suzuvchi valyuta kursi rejimiga o‘tishni boshladi, bu esa avvalgi oraliq almashuv kursi rejimdan chiqishni aks ettiradi.