SHE’RIYATNING RUHIY SALOMATLIK VA EMOTSIONAL MUVOZANATGA TA’SIRI - Eshonqulova, Guljahon (University Research Base, 2025)
Mazkur ilmiy maqola she’riyatning inson ruhiy salomatligi va emotsional muvozanatni tiklashdagi rolini o‘rganishga bag‘ishlangan. Bugungi zamonaviy psixologik muammolar bo‘lmish stress, depressiya, tashvish va ichki bo‘shliq sharoitida biblio-terapiya, ya’ni adabiyot, xususan she’riyat orqali davolash usullarining ahamiyati ortib bormoqda. Maqolada biblio-terapiya tushunchasining nazariy asoslari, tarixiy rivojlanishi, mashhur psixologlarning qarashlari va uning amaliy tatbiqi ko‘rib chiqildi. Xususan, o‘zbek she’riyati namunalari asosida biblio-terapevtik yondashuv tahlil qilindi. She’rlarning shaxsiy kechinmalarni ifoda etish, ichki muvozanatni tiklash, ruhiy еngillik berishdagi roliga alohida e’tibor qaratildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, she’riyat inson ruhiyatiga estetik va emotsional ta’sir ko‘rsatib, terapevtik vosita sifatida samarali xizmat qilishi mumkinligi o‘z isbotini topmoqda.