NOTIQLIKDA NUTQ BILAN ALOQA JARAYONI - Parpiyev Odil Olimovich (University Research Base, 2024)
Kishilik jamiyatida notiqlik hamma davrlarda qadrlangan va kishilar o‘zaro munosabat jarayonida so‘zlash, anglash va tinglash kabi nutqiy birliklarga amal qilib kelgan. O‘zbekiston Respublikasi Birinchi Prezidenti Islom Karimovning: “O‘z fikrini mustaqil ona tilida ravon, go‘zal va lo‘nda ifoda eta olmaydigan mutaxassisni bugun tushunish ham, oqlash ham qiyin”[1], – degan fikrlari bo‘lajak mutaxassislar nutqiga alohida e’tibor bilan yondashishga chorlaydi. Talabalarni o‘z fikrlarini erkin, to‘g‘ri ifodalashga o‘rgatish jamiyat uchun ham, psixologik va metodik jihatdan ham juda muhim bo‘lib, hozirgi kunning dolzarb masalalaridan hisoblanadi. Maqolada notiqlikda nutq bila aloqa jarayoni haqida fikrlar dalillar asosida yoritib berilgan. Jumladan, nutq aloqasi qanday bo‘lishidan qat’iy nazar unda yettita element: so‘zlovchi, xabar, ommaviy axborot vositalari, tinglovchi, mulohazalar, aralashuv va vaziyat mohiyati tahlil qilingan va misollar asosida isbotlab berilgan.