TARIXIY REALIYALARNI TARJIMADA QAYTA TIKLASH MASALASI - Ergasheva, Sug‘diyona (University Research Base, 2025)
Tarixiy realiyalarni tarjima qilish tarjimashunoslikning eng murakkab masalaridan biri hisoblanadi. Turli xalqlar tarixi haqidagi asarlarning tarjimasi kitobxonga o‘sha millat tarixi haqida ma’lumot berish bilan birgalikda, o‘zi mansub bo‘lgan millat tarixiga ham bevosita qiziqish uyg‘otadi. Bu maqolada tarjimashunoslikdagi “realiya” va “tarixiy realiya” tushunchalari nazariy jihatdan asoslanib, tarjima jarayonida qayta tiklash masalalari tadqiq etiladi va ularning tasnifi takomillashtiriladi. Tarixiy realiyalarning o‘ziga xos xususiyatlari ochib beriladi. Tarjima nazaryasidagi zamonaviy yondashuvlar, tarixiy realiyalarni qayta tiklashdagi qiyinchiliklar, ularni tarjima qilish va qayta tiklashning mavjud usullari tahlil qilinadi. Maqola tarixiy realiyalarni tarjima qilishning amaliy tavsiyalarini taqdim etadi va bu sohadagi kelajak tadqiqotlar uchun istiqbolli yo‘nalishlarni belgilaydi.