ILMIY TIBBIY ADABIYOTLARNI O‘ZBEK TILIGA TARJIMA QILISHDAGI LINGVISTIK VA TERMINOLOGIK MUAMMOLARI - Ergashev, Bekzod (University Research Base, 2025)
Ushbu maqolada ilmiy tibbiy adabiyotlarni o‘zbek tiliga tarjima qilish jarayonidagi lingvistik va terminologik muammolar atroflicha tahlil etilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — tibbiy tarjimalarda uchraydigan grammatik, uslubiy, semantik va terminologik xatoliklarni aniqlash, ularning sabablarini yoritish hamda еchim yo‘llarini taklif qilishdan iborat. Metodika sifatida tavsifiy-lingvistik tahlil, taqqoslash, amaliy misollarni tahlil qilish va xalqaro standartlar asosida baholash usullaridan foydalanilgan. Tibbiy matnlarning tarjimasida so‘zma-so‘z yondashuvning salbiy oqibatlari, terminlarning izchil va standart bo‘lmasligi, mutaxassislar va tarjimonlar o‘rtasidagi hamkorlikning еtishmasligi asosiy muammolar sifatida ajratilgan. Terminologik lug‘atlarning yo‘qligi, tarjima sifati ustidan nazoratning sustligi, o‘zbek tibbiy leksikasi rivojining sustligi kabi masalalar batafsil yoritilgan. Ushbu muammolarni hal etish uchun terminologik lug‘atlar yaratish, tibbiy tarjimonlarni maxsus tayyorlash, o‘zbek tibbiy adabiyotlarini yaratish va xalqaro tajribalardan foydalanish taklif etilgan. Ushbu tadqiqot tibbiy tarjima sifatini oshirish va o‘zbek ilmiy tilini rivojlantirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.