XURSHIDNING TARJIMONLIK MAHORATI - Ochilov, Ergash (University Research Base, 2025)
Maqolada Sharq so‘z san’ati bilimdoni Xurshidning tarjimonlik mahorati u muvaffaqiyat bilan amalga oshirgan Xo‘ja Hofiz g‘azal va ruboiylari tarjimasi tahlili misolida ko‘rsatib beriladi. Fors tili va adabiyotini, mumtoz she’riyatimizning uslubini yaxshi bilgan mutarjim Hofiz g‘azallari tarjimasi misolida tarjimada asliyat ruhiga kirish, muallif uslubini saqlash, asarning o‘ziga xos ichki musiqasi va ohangini еtkazishning go‘zal namunalarini namoyon etibgina qolmay, forsiy va turkiy adabiyotning mushtarak an’analari va umumiy jihatlari asosida asrlar mobaynida qaror topgan vazn, qofiya, radif, mavzular olami, obrazlar ko‘lami, har ikki tilda mavjud so‘z va iboralardan samarali foydalanish imkoniyatlariga e’tibor qaratdi va bu omillarning tarjima muvaffaqiyatini ta’minlash yo‘lidagi imkoniyatlarini o‘z tarjimalari misolida ko‘rsatib berdi. O‘zining aruzda bajarilgan sof o‘zbekona tarjimalari bilan hozirgi o‘zbek tili ham aruz talablariga javob berishini amalda isbot etdi. Tarjimadan maqsad aslida u yoki bu asarning mazmunini ikkinchi bir tilda qayta yaratishning o‘zigina bo‘lmay, uni o‘sha tilda jaranglata olish, tarjima qilinayotgan xalq adabiyotining adabiy hodisasiga aylantirishdan iboratdirki, Hofiz g‘azallari tarjimasida Xurshid bu vazifaning uddasidan chiqqan.