TIBBIY TARJIMADA SUN’IY INTELLEKT: TARJIMON INSONLAR BILAN RAQOBATCHIMI YOKI YORDAMCHI? - Ergashev, Bekzod (University Research Base, 2025)
Mazkur maqola tibbiy tarjimada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining roli va ularning inson tarjimonlar faoliyatiga ta’sirini ilmiy asosda tahlil qiladi. Maqolaning asosiy maqsadi — SI vositalarining tibbiy tarjima sifati, samaradorligi va inson tarjimonlar bilan hamkorlikda ishlash imkoniyatlarini baholashdir. Metodika sifatida tahliliy yondashuv, mavjud SI tarjima tizimlarining (Google Translate, DeepL, ChatGPT) tibbiy matnlardagi natijalari bilan inson tarjimalari solishtirildi. Muhokama jarayonida SIning tezkorlik, ko‘p tillilik va terminologik bazaga tayanish kabi afzalliklari, shuningdek, kontekstual xatolar, madaniy tafovutlarni e’tiborga olmasligi kabi kamchiliklari yoritildi. Xulosa sifatida, SI tibbiy tarjimada to‘liq raqobatchi emas, balki kuchli yordamchi vosita sifatida qaralishi kerakligi ta’kidlandi. Tarjimon mutaxassislar uchun SIdan foydalanish tarjima sifatini oshirish bilan birga, tibbiy xavfsizlik va kasbiy axloq me’yorlariga rioya qilishni talab etadi.