“NAVOIYSHUNOSLIK” SOHASIDA SUN’IY INTELLEKT IMKONIYATLARIDAN FOYDALANISH - Sulaymonov, Mo‘minjon; Xoldorova, Gulnoza (University Research Base, 2025)
Mazkur maqolada navoiyshunoslik sohasida sun’iy intellekt imkoniyatlaridan maqsadli foydalanish bo‘yicha nazariy fikrlar berilgan. Shuningdek “Farhod va Shirin” dostonidagi Navoiyning hayratomuz ixtirolarini sun’iy intellekt yordamida gavdalantirilgan. Ta’lim tizimiga sun’iy intellekt imkoniyatlarini tatbiq etishda, ijodkorning tafakkur qudratini namoyon etishda sun’iy intellekt asosiy ko‘makchi bo‘lishi mumkinligi dalillangan. Alisher Navoiyning tasavvur va tafakkur olami bilan bog‘liq bo‘lgan innovatsiyalar haqida so‘z boradi va Alisher Navoiyning asarlari ulkan ilm-fan yutuqlariga ham asos bo‘lgani ta’kidlanadi. Alisher Navoiyning “Farhod va Shirin” dostonini o‘rganishda zamonaviy, aqlli texnologiyalardan foydalanish, xususan, dars jarayoniga sun’iy intellekt (Sun’iy idrok) imkoniyatlarini keng tatbiq etish maqolaning bosh g‘oyasini tashkil etadi. Yosh avlodni ulug‘ ajdodlarimizning boy ma’naviy merosi asosida tarbiyalash, ularni sadoqat ruhida kamol toptirish, bu orqali yot, zararli g‘oyalarga qarshi mafkuraviy immunitetni shakllantirish asosiy maqsad qilib olingan. Shuningdek, sun’iy idrok (SI) ta’lim tizimining sifatiga, uy vazifalarini tayyorlash jarayoniga, o‘quvchilarning xolis baholash tizimiga jiddiy xavf soladi, degan fikrlar mavjud bo‘lgan bir paytda, SI dan dars jarayonida faol va samarali foydalanish mumkinligini ilmiy asoslab beriladi va bir mavzu doirasida aniq еchim va takliflar beriladi.