O‘ZBEK VA TOJIK TILLARI O‘RTASIDAGI TARIXIY VA LINGVISTIK ALOQALAR - Joʻrayeva , Ramziya; Hakimova , Munira (University Research Base, 2025)
Maqolada tojik tilidan o‘zbek tiliga o‘zlashgan leksik birliklar va affiksal elementlarning o‘zaro ta’sir jarayoni tahlil etilgan. O‘zbek tiliga singib ketgan tojikcha so‘zlar va qo‘shimchalarning fonetik, morfologik va semantik xususiyatlari o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari o‘zbek va tojik tillari o‘rtasidagi tarixiy-madaniy aloqalarning tilshunoslikdagi ifodasini yoritadi va o‘zbek adabiy tilining shakllanish jarayonidagi o‘zlashma qatlamning ahamiyatini ko‘rsatadi.