JADID MATBUOTIDA TIL VA SHAXS MA’NAVIYATI - Darmonova, Mashhuraxon (University Research Base, 2025)
Mazkur maqolada jadid matbuoti sahifalarida til va shaxs ma’naviyatiga oid masalalar chuqur ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqotda jadid mutafakkirlarining milliy tilni asrash, ma’naviy-ma’rifiy qadriyatlarni keng targ‘ib qilishga bo‘lgan intilishlari asosiy masala sifatida ko‘rib chiqiladi. Ushbu mavzu dolzarbligi shundaki, jadid matbuoti faqat ma’lumot еtkazish vositasi bo‘lmay, balki xalqning ongini yuksaltirish, shaxs ma’naviyatini boyitish vositasi sifatida ham xizmat qilgan. Maqolada jadid matbuotida chop etilgan maqola va asarlardan namunalar tahlil qilinib, til va imlogaga oid fikrlar, tortishuvlar talqini berilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, jadid matbuoti, jumladan, milliy tilni rivojlantirish, ma’naviyatni yuksaltirish yo‘lida katta o‘rin tutganligi, u zamonaviy o‘zbek tilining shakllanishiga asos bo‘lganligi aniqlangan. Shu bilan birga, maqolada milliy til va ma’naviyatni targ‘ib qilishda jadid matbuoti materiallaridan foydalanish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Jumladan, o‘quv dasturlariga jadid matbuoti namunalarini kiritish, yoshlarni milliy merosga qiziqtirish, tahliliy va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirish yo‘llari ko‘rsatib berilgan. Maqola ilmiy va amaliy jihatdan jadid matbuoti orqali milliy til va ma’naviyatni saqlash va rivojlantirishga qaratilgan tadqiqot sifatida muallifning o‘ziga xos hissasini aks ettiradi. Maqola materiallari tilshunoslik, tarix, madaniyat va pedagogika sohalarida ilmiy izlanish olib borayotgan tadqiqotchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.